Novinky

datum: 31.03.2023
nadpis: Státní moc v rukou třeťáků
autor: Mgr. Michal Bělka
email: belka@pekargmb.cz

Žáci GJP letos na jaře důsledně testují pilíře české demokracie.


Soukolí státní moci jako první roztočila 3.A, která v Poslanecké sněmovně zabodovala při simulaci legislativního procesu. Své vyjednávací schopnosti prokázala řadou přijatých pozměňovacích návrhů, které podpořily poslanecké kluby jiných škol.


Druhou komoru českého parlamentu – Senát – jen o pár dní později navštívila dvojice tříd 3.B a 3.C. Studenti mimo jiné zjistili, že jednací sál Valdštějnského paláce původně sloužil jako konírna a před příchodem senátorů ho bylo nutné vybagrovat.


Tváří v tvář moci výkonné se postavila třída 7.O, která svou návštěvu Poslanecké sněmovny spojila s téměř hodinovou interpelací člena Vlády ČR. Smršť dotazů mířila na ministra kultury Martina Baxu.


"Vzpomněl jsem si na svoje učitelská léta a během prohlídky sněmovny si užíval jejich přímý pohled na svět a měl radost z potřeby diskutovat a klást si otázky. Hovořili jsme o kultuře, školství i možnostech zapojení mladých do politiky. A nechyběly ani otázky na tělo. Radost," zhodnotil setkání ministr.


Jen o tři dny později vzala 7.O do vlastních rukou i justici, když v jednací síni Okresního soudu v Mladé Boleslavi sehrála a rozsoudila rodinný spor mezi Albertem a Arabelou Šaškovými. Výkon žalobce, žalované, právních zástupců, svědků i soudců pak zhodnotil předseda okresního soudu, pan Pavel Rozsypal.


Pokud se státní moc pod vahou našich návštěv nezhroutí, završíme její poznávání v květnu, kdy má třeťácký seminář společenských věd v hledáčku Ústavní soud v Brně. Držte palce – jí i nám.


http://www.pekargmb.cz/