Novinky

datum: 20.09.2023
nadpis: Na skok do zákulisí mladoboleslavského divadla
autor: Anička Strnadová, Viky Fišerová - studentky 1. C
email: florianova@pekargmb.cz
Dne 12. 9. 2023 byla naše třída 1. C společně se třídou 1. A na exkurzi v Městském divadle v Mladé Boleslavi, která trvala dvě vyučovací hodiny, během nichž jsme se dozvěděli plno zajímavých informací a podívali jsme se do prostor, pro veřejnost běžně nepřístupných.
Celou prohlídkou nás provedla dramaturgyně divadla Kateřina Suchanová. Nejprve jsme se byli podívat na jevišti, kde nám popisovala, jakým způsobem probíhá příprava hry, kde sedí inspicient a jaký je jeho úkol. Poté jsme se přesunuli do skladu rekvizit, tzv. fundusu, kde jsme mohli vidět stále používané předměty. Nahlédli jsme také do místnosti, zvané kuřárna, kde se nekouří, ale herci tu tráví čas během představení, když zrovna nejsou na jevišti. Kolem malé kostymérny jsme se přesunuli do šatny, v níž jsme viděli „zlomvazku“ (předmět, který se dává před premiérou) vyrobenou Petrem Mikeskou před premiérou divadelní hry Do naha! Neméně zajímavou je vlásenkárna, kde jsme se dozvěděli, že jedna paruka z umělých vlasů stojí asi 2 500 Kč a z pravých něco kolem 10 000 Kč. Naši okružní cestu divadlem jsme zakončili opět na jevišti, na němž jsme poděkovali za poutavé vyprávění.
Příjemné odpoledne uzavřelo společné focení na schodech před budovou divadla. Celá akce pro nás byla velmi přínosná. Setkali jsme se zde s velkým množství nových slov z divadelního prostředí (např. inspicient, fundus aj.), a tím jsme si rozšířili své znalosti. Díky poutavému vyprávění paní dramaturgyně se někteří z nás rozhodli pořídit si abonentky. Již nyní se těšíme na první představení!

http://www.pekargmb.cz/