Novinky

datum: 05.10.2023
nadpis: Model amerického kongresu
autor: Vojtěch Cakl
email: belka@pekargmb.cz

Zajímalo vás někdy, jak vznikají americké zákony, jak prosazují lobbisté své zájmy? Chtěli jste být někdy součástí tohoto dění? Tak přesně pro vás je AmKon – simulace amerického kongresu, jež nabízí možnost zaujmout roli ctihodného senátora nebo poslance, ministra a nebo lobbisty. Máte na výběr z tábora Demokratů a nebo Republikánů.


Ve dnech 10.9.-15.9. jsem se v Plzni zúčastnil AmKonu v roli lobbisty za americkou energetickou společnost General Electric. Mou hlavní agendou byl zákon o Green Dealu pro americká města, zákon o energetické bezpečnosti a nezávislosti USA nebo zákon o ochraně energetické infrastruktury.


Cílem bylo prosadit do těchto klíčových zákonů takové formulace, které nejvíce vyhovovaly General Electric. Finální znění zákonů bylo jen na mé kreativitě a finančních prostředcích na kampaně poslanců a senátorů v daných výborech.


V této simulaci se mi podařilo označit jádro za obnovitelný zdroj se značnou finanční podporou, navázat exkluzivní dohodu s americkou vládou o dodání elektrické techniky pro armádu, vypsání grantů na vývoj, výrazné snížení a nebo úplné zrušení různých daní pro americké energetické společnosti. Zároveň jsem byl oceněn jako nejlepší lobbista na AmKonu.


http://www.pekargmb.cz/