Novinky

datum: 07.10.2023
nadpis: Tajemství vědy v iQLANDII
autor: Bořkovcová
email: borkovcova@pekargmb.cz

Ve středu 4.října se studenti tříd 3.O a 4.O z Gymnázia Dr. Josefa Pekaře vydali na jednodenní exkurzi do iQLANDIE v Liberci, největšího science centra v České republice. Cílem exkurze bylo seznámit se s fascinujícími jevy z oblasti přírodních a technických věd a rozvíjet zájem o vědu a techniku u studentů.


Součástí programu byly také laboratorní práce v iQFABLABU, chytré dílně. Studenti si pod vedením lektorů vyzkoušeli různé experimenty z oblasti fyziky. Jedna třída měla laboratorní práce z optiky, kde například zkoumali lom světla, skládání barev, čočky nebo lidské oko. Druhá třída měla laborky z elektřiny, kde stavěli obvody, měřili proud a sestavili voltampérovou charakteristiku.


Další částí exkurze byla návštěva iQPLANETÁRIA, kde studenti shlédli komentovanou projekci filmu o hvězdách a souhvězdích. Film byl promítán na obřím kopulovitém plátně s rozlišením 4K, které umožňuje realistický zážitek z cestování vesmírem. Studenti se dozvěděli zajímavosti o hvězdném nebi, planetách a galaxiích a naučili se orientovat se podle hvězd. Exkurze do iQLANDIE byla pro studenty poučná a zábavná. Studenti si rozšířili své znalosti a dovednosti z různých oborů a zároveň si užili legraci.


http://www.pekargmb.cz/