Novinky

náhled_foto
Přiložené foto.
náhled_foto
Přiložené foto2.
datum: 08.10.2021
nadpis: Projektový týden
autor: Veronika Klatovská
email: klatovska@pekargmb.cz
World Space Week na Gymnáziu Dr. Josefa Pekaře

Projektový týden pro 1. ročníky a 5.O na téma Sluneční soustava jsme zahájili v pondělí 4.10. zajímavou akcí. Ve sportovní hale bylo sestaveno mobilní planetárium, v němž studenti zhlédli dokument Ze Země do vesmíru. Poté následovala přednáška popularizátora kosmonautiky Milana Halouska, vedoucího Odboru vzdělávání České kosmické kanceláře a koordinátora akcí Světového kosmického týdne v České republice. Náš Projektový týden totiž začal zároveň se zahájením Světového kosmického týdne, a proto přijela televize Nova, která zde s Milanem Halouskem natáčela rozhovor.

První ročníky a kvinta pokračovaly poznáváním vesmíru ve všech svých předmětech. V rámci fyziky a zeměpisu se studenti např. seznamovali s Keplerovými zákony, v matematice počítali vzdálenosti ve vesmíru a rýsovali elipsu. V angličtině, němčině a dalších jazycích si rozšiřovali vesmírnou slovní zásobu, v češtině rozebírali Písně kosmické. V každém předmětu se tak dozvídali další poznatky a souvislosti.

Ve vestibulu gymnázia bylo nedávno instalováno Foucaultovo kyvadlo - a přímo na něm bylo možné demonstrovat otáčení Země.

Projekt podpořila i zajímavá akce Pekařových Einsteinů, kteří úspěšně vypustili sondu PEKO1.

http://www.pekargmb.cz/