Novinky

náhled_foto
Přiložené foto.
datum: 23.06.2022
nadpis: Den literární kreativity
autor: Adam Krupička
email: krupicka@pekcloud.cz

"Děkuji za celý dnešní den a organizaci akce, budu dlouho vzpomínat!" těmito slovy se s Mladou Boleslaví rozloučila spisovatelka Anna Bolavá, čestný host druhého Dne literární kreativity na Gymnáziu Dr. Josefa Pekaře.


Letošní celodenní tvoření, uspořádané v předvečer narození Františka Gellnera, bylo zaměřeno tematicky na propojení světa postav a dějové linie: po workshopu, kde si 26 účastníků kroužku tvůrčího psaní mohli vyzkoušet vznik svérázných postav, interakci s fiktivním prostředím, nebo zapeklitosti mezilidských vztahů (byť smyšlených), následovala relaxační část. V ní se autoři a autorky nalezli vhodné zákoutí parku Na Výstavišti a zde diskutovali s lektorem Adamem Krupičkou a spisovatelkou Annou Bolavou, nositelkou ceny Magnesia Litera.


Následovalo vyhlášení Cen Akademie literární kreativity: v aule školy, za účasti studentů, pedagogů, ředitele a čestných hostí, si sošku převzala Nela Kučerová (kategorie Poietikos), Kristina Hlaváčková (kategorie Noéma) a Barbora Kancnýřová (kategorie Aisthetikos). Nepřítomnou vítězku kategorie Katharsis, Kristýnu Prchlíkovou, zastoupil spolužák.


Odměnou za celodenní práci bylo autorské čtení Anny Bolavé z oceňovaných próz - Do tmy, Ke dnu a Před povodní. Kulturní zážitek si v pátečním podvečeru přišlo vychutnat i několik zájemců z řad veřejnosti.


Řada snímků našich talentovaných fotografů, zápis do pamětní knihy Akademie, tři podepsané svazky pro školní knihovnu, ale také mnoho cenných rad pro začínající autory a autorky. Druhý ročník dne mladých spisovatelů se sice uzavřel, ale již nyní visí ve vzduchu mnoho otazníků - kdo ze známých literárních tváří bude hostem příští rok? Jaká nová literární díla budou oceněna? Na mnoho takových dotazů naleznete již brzy odpověď na webu kroužku (alk.academy).


http://www.pekargmb.cz/